Door Evelien van der Kooi: A Horrible Woman

Op een feestje ontmoet goedzak Rasmus de mooie, intelligente Marie. Was hij voor die tijd vooral bezig met bier drinken en voetballen met zijn vrienden, nu gaat hij zijn eerste serieuze relatie in. Marie trekt al snel bij hem in, maar blijkt zich langzaamaan te ontpoppen tot een aanhankelijke, manipulatieve feeks, die zich heel goed bewust is van haar macht over Rasmus en hem steeds meer in het ongeluk stort.

A Horrible Woman is een treffend relatieportret. De transformatie in de verstandhouding tussen Rasmus en Marie wordt subtiel en overtuigend neergezet. Zo gaat de film onder je huid zitten: iedereen kan zich hier iets bij voorstellen en leeft mee. Een bezoeker achter me in de zaal fluistert: “Oh god, wat doe je jezelf aan!” Haar man antwoordt: “Maar hij doet het zelf! Hij moet bij haar weg!” “Ja, maar toch…” De emoties in de zaal schieten alle kanten op.

Wat A Horrible Woman extra interessant maakt, is het spel met perspectief. De filmkijker ziet de relatie van de twee alleen uit het perspectief vanuit Rasmus. Maar kunnen we Rasmus’ oordeel eigenlijk wel vertrouwen? Rasmus vindt zijn makker Troels de beste vriend die er is en zijn relatie met Pernille is perfect, maar sluit hij hierbij niet ook zijn ogen voor bepaalde dingen?

Krijgen we als kijker niet een eenzijdige en daarmee oneerlijke inkijk in een relatie, die twee mensen beroert? Is de dader-slachtoffer verhouding wel zo duidelijk als de titel suggereert? Sterker nog: is het medium film niet uitermate geschikt om de kijker te sturen in zijn oordeel…? Als ik de zaal uit loop, galmt er een oud Fries spreekwoord door mijn hoofd: “In fraachstik hat trije kanten: jo kant en myn kant en de juste kant.”

A Horrible Woman. 85 minuten. Engels ondertiteld. Nog te zien op zaterdag.

Tekst: Evelien van der Kooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: