Door Evelien van der Kooi: Gräns

Gräns gaat over Tina, een vrouw die emoties als angst en schaamte kan ruiken. Dit is een eigenschap die haar als douanier geen windeieren legt: ze pikt iedereen die iets op zijn kerfstok heeft uit de mensenmassa. Daarnaast heeft ze een bijzondere band met de natuur. Wandelingen maakt ze op blote voeten en ze hangt regelmatig rond met elanden en vossen. Ze vindt haar leven niet helemaal vervullend, maar neemt er genoegen mee. Totdat ze een mysterieuze man ontmoet, die haar bestaan op zijn kop zet; misschien wel op meer manieren dan Tina wil.

De film behoort tot het genre van ‘magisch realisme’, wat inhoudt dat de realiteit verbonden wordt met magische, fantastische elementen. Gräns kan gezien worden als een modern sprookje, maar niet op de Disney-manier, met prachtige prinsessen en ridders op witte paarden.

De film leunt sterk op de Scandinavische folklore traditie, waar mythische wezens als trollen, feeën en meerminnen zich tussen mensen bevinden, en zowel goed als kwaad kunnen doen. Wie wel eens in Finland, Zweden of IJsland is geweest heeft zeker eens een rotspartij gezien waarvan de lokale bevolking eeuwenlang geloofde dat het een versteende trol was.

Gräns is een ode aan deze folklore, maar steekt deze traditie wel stevig in een 21ste eeuws jasje. Deze combinatie werkt goed. Regisseur Ali Abbasi weeft oud en nieuw vindingrijk in elkaar en geeft er een fijn rauw randje aan, waardoor de film telkens realistisch aanvoelt, hoeveel fantasie-elementen hij ook bevat.

Maar Gräns is meer dan een magisch mooi verhaal. De afstand tot de realiteit die de film aanhoudt, creëert ruimte voor zelfreflectie over menselijkheid. Wat betekent het om mens te zijn? En hoe gedragen mensen zich eigenlijk tegenover buitenstaanders in de maatschappij? Gräns is zo tegelijk een sprookje en een film die raakt aan hedendaagse thema’s. Een knappe, goed uitgevoerde combinatie, waar veel kijkers van zullen genieten, ook degenen die normaal gesproken genrefilms liever links laten liggen.

Gräns. 101 minuten. Nederlands ondertiteld. Nog te zien op donderdag en vrijdag.

Tekst: Evelien van der Kooi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: