Door Evelien van der Kooi: Handia

Omdat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is, wordt in het European Perspective-programma aandacht besteed aan bijzondere Europese films, buiten de gebruikelijke noordelijke contreien. Handia is een van deze films. De film gaat over Martín, die na zijn diensttijd in de Eerste Carlistenoorlog (1833-1940) bij terugkomst op zijn familieboerderij de schrik van zijn leven krijgt: zijn kleine broertje Joaquín is gegroeid tot een reus van 2,5 meter. De familie ruikt geld en de broers besluiten om op tour door Europa te gaan, met Joaquín als grootse attractie. Het is een daverend succes, maar is het de prijs voor de twee broers waard?

Bijzonder aan Handia is dat de film grotendeels Baskisch gesproken is. Er zijn veel spanningen tussen de Spanje en de Baskenland-regio. Tegenwoordig is Baskenland een onderdeel van Spanje, maar wordt het wel erkend als autonome regio. Dat de film begint met een burgeroorlog waarin de Basken en Spanjaarden over het algemeen aan een andere kant stonden, is tekenend voor het feit dat deze spanningen in de negentiende-eeuw ook al speelden. Deze tensie wordt op een mooie, persoonlijke manier geïllustreerd in de film.

Joaquín en Martín worden niet alleen raar aangekeken omdat Joaquín een reus is, maar ook doordat ze Baskisch zijn. Hoe deftig Martín zich ook kleedt, de heren in Madrid blijven hem uitlachen om zijn afkomst en gebrekkige Spaans. In dit opzicht sluit de film perfect aan bij het ‘dare to be different’ thema van Leeuwarden-Fryslân 2018. De film is een roep om compassie voor mensen die anders zijn, en het feit dat deze Baskischtalige film de Spaanse Oscarinzending is, is een belangrijke erkenning en mooie aansluiting bij deze boodschap.

Cultureel en historisch gezien is dit waargebeurde drama dus belangrijk. Maar filmisch rammelt het hier en daar. De ingewikkelde band tussen de twee broers vormt de rode draad van het verhaal, maar hier wordt pas laat in de film wat diepte in gebracht. Ook andere thema’s die vaak aangehaald worden (hoe mensen omgaan met conflictsituaties en een veranderende wereld bijvoorbeeld), worden matig uitgewerkt. Dit maakt dat Handia een mooie, belangrijke film is, die wel af en toe wat hol aanvoelt.

Handia. 166 minuten. Engels ondertiteld. Nog te zien op zaterdag.

Tekst: Evelien van der Kooi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: