Door Evelien van der Kooi: One Last Deal

De Finse kunsthandelaar Olavi kan zijn hoofd amper nog boven water houden. Zijn knusse eenmanszaak kan de concurrentie van de grote veilinghuizen en online shops amper nog aan. Hij begint te vermoeden dat hij zijn levenswerk maar vaarwel moet zeggen. Maar dan komt er een ongesigneerd schilderij voorbij op een veiling, waarvan hij vermoedt dat het van een meester-schilder is en veel geld op kan leveren.

Samen met zijn kleinzoon Otto, die na jaren uit zijn leven geweest te zijn de kunstzaak binnenwandelt voor een stageplek, onderzoekt hij het onbekende meesterwerk. Maar Olavi komt er al snel achter dat kunst en familie zaken zijn waarin niets makkelijk gaat.

Het verhaal van One Last Deal zal de meeste kijkers geen verrassingen bieden. Een norse oude man met overleden vrouw, die alleen voor zijn werk leeft en gebrouilleerd is van zijn familie is iets dat we zeker vaker gezien hebben in films. Maar de manier waarop het verhaal verteld wordt, compenseert deze voorspelbaarheid ruimschoots.

Op het eerste gezicht gaat One Last Deal vooral over kunst, en dan met name de monetaire waarde van kunst. Olavi wakkert de kunstkoorts in Otto aan door hem te vertellen hoeveel schilderijen waard kunnen zijn. En als Olavi een bevriende handelaar vertelt dat het hem bij het onbekende schilderij niet om het geld gaat, wuift hij dit argument weg: natuurlijk gaat het wel om het geld. Maar toch…

Langzaamaan gaat de film voor alle personages steeds meer over erkenning. Hoe belangrijk is het om erkend te worden? En van welke mensen heb je deze erkenning het hardst nodig? In One Last Deal wordt duidelijk dat sommige dingen je aan de ene kant door de vingers kunnen glippen, en aan de andere kant een blijvende invloed kunnen hebben. En de grens tussen die twee? Die blijkt verraderlijk dun. Zowel bij kunst, als bij familie.

One Last Deal. 95 minuten. Engels ondertiteld. Nog te zien op zondag.

Tekst: Evelien van der Kooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: