Door Evelien van der Kooi: Summer Children

Een IJslands broertje en zusje worden voor de zomer naar een kinderinternaat op het platteland gestuurd. Hun moeder zwaait hen emotioneel uit, haar blauwe oog verbergende. Papa is in het buitenland om paleizen te bouwen, zo zegt oudere zus Eydis stellig. Eydis en Karí zijn ervan overtuigd dat hun moeder hen aan het einde van de zomer weer op komt halen. Maar als dat niet gebeurt, slaat de paniek bij de kleintjes toe.

De verzorgsters op het internaat lopen duidelijk niet over van kinderliefde en behandelen hun pupillen ruw. Bovendien bestaat het leven op het internaat uit elke dag dezelfde routine: eten, voeten wassen, tandenpoetsen en slapen. Tussendoor spelen de kinderen buiten. Weer of geen weer. De oude, verloederde speeltoestellen tegen scherp af tegen de achtergrond van het prachtige IJslandse landschap. Alle kinderen kijken reikhalzend uit naar de zondag: de enige dag dat ze hun voeten niet hoeven te wassen en hun eentonige bestaan ietsje doorbroken wordt.

Het bijzondere aan Summer Children is dat de film vanuit het perspectief van de kinderen verteld wordt. Alle kinderen op het instituut hebben hun eigen verhaal. Met name de winderkinderen, die het hele jaar door op het internaat zijn, hebben het moeilijk. Ieder kind gaat anders om met verdriet en dit thema wordt heel sterk neergezet in de film. Zo zoekt Eydis troost bij haar denkbeeldige vriend Gunnar, die vaak op zijn paard langsrijdt en haar cake geeft. Maar is hij wel echt denkbeeldig? Wie zal het zeggen. In deze film lopen de dromen en verbeelding van de kinderen dwars door de werkelijkheid. Dit laat zien hoe veerkrachtig jonge kinderen eigenlijk zijn, ook in moeilijke omstandigheden. Het relatief zware onderwerp wordt zo luchtig neergezet. Als kijker bevind je je hierdoor constant in het grijze gebied tussen willen lachen en willen huilen. En oh, wat is dat een fijn gebied om te zijn.

Summer Children. 84 minuten. Engels ondertiteld. Nog te zien op donderdag en zaterdag.

Tekst: Evelien van der Kooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: