Door Piet Halma: My heart belongs to daddy

De jonge Sofia is pas afgestudeerd. Sinds haar tiende heeft ze geen contact meer met haar vader. Die heeft een geschiedenis van criminaliteit en verslavingen aan zowel alcohol als drugs en is een goede bekende van de plaatselijke politie. Sofia wil een documentaire over haar vader maken. Beiden hebben een belang: de vader wil graag weer contact met haar dochter en Sofia wil haar vader leren kennen. Maar ook: hem van de afgrond te redden en op het rechte spoor te krijgen. Of dat haar echt gaat lukken laat deze documentaire open, maar je vreest het ergste.

Dit filmdebuut van de Noorse Sofia Haugan toont een proces van toenadering waarbij je steeds weer schrikt van het zetten van naalden en de fles die altijd binnen handbereik is. Pogingen om vader in een afkickcentrum te krijgen, stranden keer op keer. Hij en zijn eveneens verslaafde vriendin stellen iedere keer zo hun voorwaarden aan de instellingen die hen willen opnemen. Het zijn kunstenaars in uitstellen. “Dit is echt de laatste shot…”

Zoals dat vaak het geval is in een documentaire over een eigen familielid gaat het zelden om de hoofdpersoon, maar meer om de blik van de filmmaker; in dit geval de dochter. Als je er vanuit deze relatie dochter-vader naar kijkt, is de documentaire ook veel interessanter: wat zou jij doen met zo’n vader?

Dat veel materiaal is opgenomen met een webcam (vader spreekt ook zichzelf toe) en de bewust opgezette montage geeft de film een wat rommelig aanzien.

Maar de vragen blijven: zou Sofia echt zo ver zijn gegaan als zij zichzelf niet de opdracht had gegeven de documentaire tot een goed einde te brengen? En wat voor rol speelt Sofia’s vriend eigenlijk achter de camera? Hoe komt het dat hij haar niet tot de orde roept en het gesprek met haar aangaat?

Niet een echt grensverleggende film dus qua vorm en inhoud, maar wel één die de grenzen opzoekt hoe om te gaan met een verslaafde in je eigen omgeving.

Tekst Piet Halma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: