Door Piet Halma: And breathe normally

Twee vrouwen op IJsland. Beiden zitten behoorlijk in de problemen. Lara, IJslandse is door scheiding en huisuitzetting in zwaar weer terechtgekomen. Samen met haar zoontje Eldar zwerft ze rond (‘We gaan op avontuur’) totdat ze een baan als douanier krijgt aangeboden; ze zit in haar proefperiode. Juist door Lara’s toedoen ontdekt ze dat een vluchteling uit Guinee-Bissau, Adja, op een vals paspoort reist. Ze beweert Frans te zijn en alleen te reizen. Maar dat blijkt al gauw niet haar echte verhaal.

Adja komt terecht in een woud van bureaucratie, wetten en regels. We zien haar lijden in een IJslands uitzetcentrum. In de kleine gemeenschap rondom de luchthaven is het haast onvermijdelijk dat ze elkaar niet weer opnieuw tegen het lijf lopen. Lara is zich bewust van wat ze heeft aangericht bij een mens op de vlucht. Adja ziet haar toekomst in duigen vallen.

De twee vrouwen blijken veel gemeen te hebben. Beiden zijn op zoek naar rust en veiligheid. Hun niet expliciet uitgewerkte zelfde seksuele voorkeur is onderhuids voelbaar. Adja ontwikkelt zich van een mysterieus figuur tot een personage dat haar medeleven met anderen heeft behouden: het fatsoen dat zij opbrengt voor moeder en zoon is verwarmend in dit overigens met veel regen en wind aangekleed IJslands filmdebuut.

Het slot is niet echt verrassend, maar wel het meest ontroerende deel van dit mooi vormgegeven drama. De filmmaakster heeft twee zoekende karakters fraai en innemend in beeld gebracht. Wat overblijft is het gevoel dat er ook opbeurende verhalen te vertellen zijn in een ijskoud vluchtelingenklimaat.

Piet Halma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: