Door Piet Halma: Searching for Ingmar Bergman

Maar één vertoning op het NFF in een vrijwel lege zaal. Deze documentaire over de betekenis van de films van Ingmar Bergman voor latere generaties had beter verdiend. Wat een juweeltje.

Filmdiva Margarethe von Trotta die met Bergman werkte, is het gelukt om een eerbiedwaardig portret van deze dit jaar 100 jaar geleden geboren Zweedse filmicoon te schetsen. Zo zien we haar slenteren langs het strand in Het Zevende Zegel (1957) waar de als schaakspelende Dood uit het niets opdoemt.

Von Trotta switcht heen en weer tussen originele filmbeelden, interviews met nog levende spelers en wijst op de grote invloed die Bergman heeft gehad op latere generaties filmmakers. Zelf zag ik een jongen door een beslagen ruit naar buiten kijken, eenzelfde beeld als het openingsbeeld van de eerder deze week vertoonde The Devil Outside. Het is Bergman geweest die met psycho-dramatisch duistere films en zijn obsessies voor het filmmaken – tot aan zijn dood in 2007 –  de menselijke ziel zichtbaar bloot heeft gelegd.

Er zit ook voldoende persoonlijk drama in. In 1976 verliet hij Zweden vanwege een belastingschandaal. Zweden had voor hem afgedaan, maar ook zijn trots kreeg een knauw. Hij vestigde zich in  München.

Maar voor alles is mij duidelijk geworden dat zijn traumatische kindertijd in alle films heeft doorgewerkt. Het strenge geloof van zijn vader die dominee was, beïnvloedde zijn leven én zijn werk sterk. Hij bekende ooit meer van de personages in de film dan van zijn eigen kinderen te houden. Bergman gaf het toe, zelfs aan zijn kinderen.

Tekst Piet Halma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: